House at Bloxhome

Private Residence, Singapore

Completed 1986

This bungalow was conceptualised with a strong sense of the vernacular - of employing the design features that responded most appropriately to the local tropical climate.  

Large deep roof overhangs provide shade from the sun and rain, yet allowing a porous layout of un-enclosed living spaces with the help of large sliding doors, which encourage  natural ventilation and effective transitions between the semi-private and private, and indoor and outdoor spaces.

The articulation of the external elements of the house focuses primarily on the materiality of the roof and external timber cladding, and together with additional environmental filters like openable high level windows and lattice-like window screens, assist in the reinterpretation of the vernacular South-East Asian house into a culturally and climatically appropriate "contemporary vernacular".